Tannverk: Årsaker, symptomer og behandling

22 januar 2024
Brede Lie Hansen

editorial

Vi har alle opplevd tannverk på et eller annet tidspunkt i livet. Smerten kan være skarp, pulserende og svært ubehagelig. Men hva forårsaker egentlig tannverk, og hvordan kan det behandles? Denne artikkelen vil utforske dette vanlige helseproblemet, og gi deg nyttig informasjon for å lindre og forebygge tannverk.

Hva er tannverk?

Tannverk refererer til smerte eller ubehag fra tennene eller områdene rundt tennene. Det kan skyldes en rekke årsaker, inkludert karies, tannkjøttsykdom, tannskader eller tannkjøttbetennelse. Hvis du opplever tannverk, er det viktig å oppsøke tannlege for å få en nøyaktig diagnose og riktig behandling.

Årsaker til tannverk

En av de vanligste årsakene til tannverk er karies, også kjent som hull i tennene. Karies oppstår når syrer fra bakterier i munnen angriper tannemaljen og tannbeinet, noe som resulterer i smerte og følsomhet. Tannkjøttsykdom, som periodontitt eller gingivitt, kan også forårsake tannverk. Disse tilstandene oppstår når tannkjøttet blir betent og begynner å trekke seg tilbake fra tennene.

En annen mulig årsak til tannverk er tannskader. Dette kan inkludere brudd, sprekker eller avslåtte tenner som følge av ulykker eller traumer mot munnen. Tannkjøttbetennelse, eller gingival abscess, kan også forårsake smerte. Dette oppstår når det dannes en infeksjon i tannkjøttet eller tannroten, vanligvis som et resultat av dårlig munnhygiene eller dype karieshull.

tannverk

Symptomer på tannverk

Symptomene på tannverk kan variere avhengig av årsaken til smerten. Noen vanlige symptomer inkluderer akutt smerte eller pulsering i tennene, følsomhet overfor varmt eller kaldt, hovne eller ømme tannkjøtt, samt hevelse i ansiktet eller kjeven. I noen tilfeller kan tannverk også føre til generell hodepine eller øreverk.

Det er viktig å merke seg at langvarig eller alvorlig tannverk kan være et tegn på en mer alvorlig underliggende tilstand, og det er derfor viktig å oppsøke tannlege så snart som mulig.

Behandling av tannverk

Behandlingen av tannverk vil variere avhengig av årsaken til smerten. Ved karies kan tannlegen fjerne det ødelagte vevet og fylle hullet med fyllingsmateriale. Hvis tannkjøttsykdom er årsaken, kan tannlegen anbefale en profesjonell tannrensing for å fjerne plakk og tannstein fra tennene og tannkjøttet, samt gi informasjon om hvordan man kan forbedre munnhygienen.

Ved mer alvorlige tilfeller av tannverk kan en rotfylling være nødvendig. Dette innebærer å fjerne infisert eller betent tannvev og fylle hulrommet med et spesielt materiale. I noen tilfeller kan det være nødvendig å fjerne en tann helt, for eksempel hvis den er ødelagt eller infisert.

I tillegg til disse behandlingsmetodene kan legen også foreskrive smertestillende medisiner eller antibiotika, avhengig av alvorlighetsgraden av tannverket.

Forebygging av tannverk

Å opprettholde god munnhygiene er viktig for å forebygge tannverk. Dette inkluderer regelmessig tannpussing med fluortannkrem, bruk av tanntråd eller interdentalbørster for å fjerne plakk mellom tennene og regelmessige besøk hos tannlegen for profesjonell rengjøring og sjekk.

Unngå sukkerholdige matvarer og drikkevarer kan også bidra til å forebygge karies. Det er også viktig å bruke beskyttelsesutstyr som en munnvakt under idrettsaktiviteter for å redusere risikoen for tannskader.